E-commerce trends Op mijn vergelijking tussen Virtuemart en Magento werden een aantal informatieve reacties geplaatst. De nieuwe versie van deze website heeft geen commentaar functie meer, en daarom heb ik de commentaren een-op-een in dit artikel geplaatst. 

 


Kijk ook eens op www.yireo.com voor MageBridge (brug tussen Joomla en Magento) en sinds kort een convertor voor VirtueMart naar Magento met Vm2Mage.
- Ray Bogman


Ik vind de achterkant van Magento helemaal niet gebruikersvriendelijk. Omdat het zo'n geweldig/groot pakket verlies je al snel het overzicht.
- Mark


De opmaak van Magento is een regelrecht drama. Zeer complex en je moet technisch flink kennis hebben, wil je hier iets mee kunnen. Er zijn natuurlijk genoeg templates beschikbaar, echter de meeste (en mooiste) tegen betaling.

Verder is het opvallend dat de meeste uitbreidingen via MagentoConnect van commerciële aard zijn. Ja, er is een grote community, maar die is wel redelijk commercieel ingesteld. Verder is Magento erg krachtig en biedt inderdaad zeer vele mogelijkheden. Ik hoop dat rel. 1.4 wat vriendelijker is voor diegene die technisch niet zo geschoold zijn (zoals ik dus).
- Henk J.


@Mark: Het is natuurlijk wat je gewend bent. Toen ik de eerste keer inlogde op de backend van Magento werd ik ook overrompelt door alle mogelijkheden die het biedt. Maar als je Magento gebruikt dan kies je (denk ik) onder andere voor de vele features die er out of the box inzitten. Ik werk nu bijna een jaar met Magento, en ben er tot op heden behoorlijk tevreden over (afgezien van het tunen van je webserver om Magento soepel te laten draaien dan...).

@Henkj: De opmaak van Magento is absoluut geen drama! Je moet snappen hoe het layout opgebouwd wordt, als je dat eenmaal door hebt werkt het enorm fijn. Juist de layout opbouw is een van de eigenschappen die Magento zo flexibel maakt. Ze hebben een goede handleiding voor het maken van een template, die moet je al doende volgen, dan denk ik dat de kans behoorlijk groot is dat het lukt. Mijn shops heb ik ook omgezet naar Magento. Gewoon vanwege de robuustheid van de software. Met VirtueMart zette ik hier af en toe nogal wat vraagtekens bij...
- Adriaan S.


Een net artikel wat duidelijk de verschillen uiteen zet. Wijzelf neigen dus steeds meer naar magento en verdiepen ons daar ook verder in. Wij werken al meer dan een jaar met Magento en hebben ook een yireo cursus gehad. De back-en dis opzich prima als je er inderdaad de weg maar weet.
- Ronald


De webshopwereld bestaat gelukkig niet alleen uit Magento en Virtuemart. Wij werken veel met X-Cart. Dit pakket is minder zwaar dan Magento, eenvoudiger in gebruik en biedt veelal dezelfde of zelfs meer functionaliteit. Er zit een professioneel bedrijf achter dus geen Peppi en Kokki bedrijfje zoals bij Virtuemart. Verder niks mis met Virtuemart natuurlijk maar gebruik is veelal voor eigen risico. 
- Peter K.


Ik heb inmiddels ervaring met Joomla + VirtueMart en daarnaast met Joomla + Magebridge + Magento. Joomla + VM zet ik voornamelijk in bij kleinschalige webshop-toepassingen, waarbij tevens geen opties e.d. gebruikt worden. Het toepassen van opties in VM is erg onhandig. Voordeel: redelijk gebruikersvriendelijk, laagdrempelig, relatief goedkoop en veel template-mogelijkheden.

Joomla+Magebridge+Magento zet ik voornamelijk in bij veeleisende webshop-toepassingen. Dan is er ook de bereidheid om meer te investeren in een dergelijke oplossing. Door de combinatie van Joomla met Magento komen er wel veel extensie-mogelijkheden en templates beschikbaar. De template moet echter wel geschikt gemaakt worden voor Magento/Magebridge. Dat kost dus extra! Yireo - de maker van Magebridge - heeft echter voor enkele templates als css-aanpassingen gemaakt, die kant en klaar te koop zijn.

Ook de hosting-mogelijkheden zijn beperkter en als tevens de snelheid belangrijk is, dan ken ik maar 1 hostingprovider, die dit kan bieden. Door gebruik te maken van de combinatie Joomla/Magebridge/Magento worden enkele nadelen van Magento weggenomen. Beide product-combinaties zijn dus naar mijn mening geschikt voor verschillende doelgroepen. In dat kader is het niet verkeerd als VM zich ook verder ontwikkeld.
- Felix


Ik heb bij verschillende klanten Joomla+Vm draaien, tijdje geleden heb ik Magento geprobeerd, man wat heb ik gemist allemaal. Ik kwam het tegen toen een van mijn belangrijke klanten wegging omdat ik bij haar Joomla met VM toepaste. Ze ging bij andere website maker, ik heb haar gevolgd om te kijken wat er van geworden is, en inderdaad het was veel mooier, veel robuuster geworden, duidelijke knopjes, veel betere templates, duidelijke menu's en opties. om een te noemen zoom optie, om artikel foto te vergroten, je zou zeggen zo simpel, en toch zijn de jongens bij VM zo slordig geweest om dat niet als standaard in te bouwen. En verder heb ik ook gekeken hoe het met templates en installatie ervan gaat, supper makkelijk. En er is ook IDEAL betaal module enzo.

Dus Ik ben eigenlijk nu overgestapt, ben nog mee aan het spelen, is simpel, duidelijk, veel duidelijker dan VM vind ik. Nu nog bij eerste volgende webshop klant toepassen :) ze zullen vanaf nu veel blijer zijn, want met vm had ik weinig klanten die blij waren over de templates, zelfs dure commerciële templates met VM zijn waardeloos. Dus ik zou iedereen aanraden om het te proberen. Joomla is ook goed, maar voor mijn vanaf heden Magento :)

Even voor ik het vergeet, inderdaad het is wat zwaardere pakket, deze neemt ook meer ruimte in beslag ( 75mb als ik me niet vergis), en zal inderdaad niet op iedere hosting werken, dus is wel aan te raden om eerst goed te checken of hosting ermee compatibel is. En misschien inderdaad niet voor de starter of iemand die maar 5 producten gaat verkopen, maar ziet er ook professioneler uit vind ik. en zeker bedankt voor deze "iDEAL vs. Magento" artikel :)
- T.G.


Sinds kort ook met Magento aan de slag gegaan. Lastig is het vinden van documentatie/ handleidingen. En op de fora is men niet erg behulpzaam. Veel onbeantwoorde vragen. Maar Magento op zich ziet er geweldig uit en heeft volgens mij een grote toekomst. Ik ben nog op zoek naar een Nederlandstalige handleiding voor het bouwen van een template.
- Cornelius


Zowel Joomla als Magento vind ik op het moment ontzettend `bloated' voor een webshop. Ik ben me nu aan het verdiepen in Opencart hetgeen veel eenvoudiger opgezet is. Ondanks wat kleinere mankementen bevalt me Opencart veel beter. De php structuur is helder, de database is overzichtelijk en de layout is standaard al veel beter toegerust dan Joomla / Virtuemart.

Daarbij moet echter wel gezegd worden dat ik zelf kan programmeren en van plan ben om de missende onderdelen zelf toe te voegen. Zo kan Opencart standaard niet omgaan met `parent/child' relaties in producten waarbij je de child een eigen voorraad kunt geven. Met andere woorden, heb je een t-shirt in het blauw, waarvan 3 in maat XL en 2 in L dan is de voorraad gewoon 5 en bij bestellen wordt daar geen rekening mee gehouden. Lastig, er is wel een betaalbare uitbreiding voor (€20).

Het aller-, allergrootste voordeel van Opencart vind ik echter dat het hele doel van het pakket is om een webwinkel te zijn, niet meer, niet minder. Alle code die je tegenkomt is voor dat doel geschreven en daarmee vele malen overzichtelijker dan de broncode van Joomla/VM of Magento die ook als CMS dienst doen. Met het tweaken van Joomla/VM ben je echt heel lang bezig om de structuur en opzet (wat doet wat) te leren kennen als kan de webmaster hier daar waarschijnlijk wel meer over zeggen :-) Joomla/VM gaat bij mij hopelijk snel verdwijnen en plaats maken voor Opencart.

Ook nog interessant is het prachtige typo3 maar goed, ik heb maar één leven en de keuze is nu gemaakt. Ben benieuwd naar jullie ervaringen met Opencart en hoop dat de webmaster ooit een module voor Opencart kan schrijven!
- Rob P.


Misschien een leuke update uit het VirtueMart kamp; recent is er een nieuwe groep admins en developers bij het project gekomen en is besloten de (inderdaad slordige) code opnieuw op te bouwen, volgens de nieuwe Joomla! 1.5 standaarden (voor de insiders: MVC). Kijk maar eens op http://virtuemart.net/blog er zit dus weldegelijk nog veel leven in VM!
- Oscar


 

Deze website is een initiatief van
Chill Creations Joomla! Extensies

Webwinkel bouwen met Joomla! maar geen idee hoe je moet beginnen?

 

Al een extensie op het oog en je wilt direct beginnen?