E-commerce trends

Het nieuwe e-commerce platform Magento is pas een paar jaar oud maar kan voor webwinkeliers een alternatief zijn op Joomla! met Virtuemart. Nu ben ik natuurlijk niet geheel onpartijdig, maar ik ben ook weer niet te beroerd om toe te geven dat Magento de webwinkelier veel prachtige functionaliteiten biedt. Waar moet u bij de keuze aan denken?

Allereerst, dit artikel is niet bedoelt als sluitend en volledig betoog over de keuze tussen een van beide systemen. Ik wil in het artikel vooral kort weergeven welke geluiden ik uit de markt hoor, zodat u weet waar u ongeveer op kunt letten en over na moet denken. Als u een nieuwe webwinkel gaat opzetten, moet u natuurlijk veel uitvoeriger onderzoek doen om erachter te komen welk platform het beste bij zal dragen aan het success van uw nieuwe project.

Update 2012: Natuurlijk is er het een en ander verandert nu dat Virtuemart 2.0 eindelijk vrijgegeven is! Bekijk een review en screenshots, een Virtuermart 2.0 handleiding, en vindt iDEAL voor Virtuemart 2.0

Magento: enkele voor- en nadelen


Het Magento platform is redelijk nieuw, heeft een slim moederbedrijf (Varien) en biedt onder andere daarom bijvoorbeeld landingspagina's, analytics integratie, geavanceerdere marketing promoties, uitgebreid ACL beheer en veel andere tools standaard in Magento. De ontwikkeling is goed opgezet en gaat keihard, er zijn geregeld updates met nieuwe functionaliteiten.

Echter, Magento heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste is het een zeer zwaar webwinkelpakket waarmee u niet bij iedere hoster terecht kunt (en in ieder geval bij minder webhosters dan waar u met Joomla! en Virtuemart terecht kunt). Een veel gehoorde klacht is ook dat het systeem (te) traag werkt. Omdat het pakket zoveel zware en uitgebreide functionaliteiten heeft begrijp ik van Magento liefhebbers dat het voor een kleine webwinkel (ongeveer 50 producten) erg duur kan zijn om Magento in gebruik te nemen.

Magento, modern e-commerce platform

Daarnaast, om Magento te kunnen gebruiken toch wel kennis van bijvoorbeeld programmeertaal PHP nodig. Het uitbreiden of (maatwerk) aanpassen van Magento is een pittige aangelegenheid, ook omdat Magento gebruik maakt van geavanceerde programmeertechnieken die niet alle programmeurs beheersen. Men moet de tijd nemen om Magento te leren kennen en kan pas dan aan de slag.

Joomla! en Virtuemart: enkele voor- en nadelen


Met Joomla! en Virtuemart heeft u minder technische kennis nodig. Toegegeven, de PHP code en opmaak van Virtuemart is slordig, maar desalniettemin kunt u met Virtuemart zeer snel uw shop online zetten en vervolgens gemakkelijk onderhouden onder andere omdat zeer veel uitbreidingen al ontwikkeld zijn en niet zelf geprogrammeerd hoeven te worden. Als u al met Joomla! bekend bent is het een peulenschil om met Virtuemart te werken. De werking van Joomla! en Virtuemart is namelijk op dezelfde principes gebaseerd.

Joomla! Virtuemart webwinkel

Virtuemart is volledig geïntegreerd in Joomla! en biedt verschillende betalingsmogelijkheden, waaronder iDEAL. Er zijn meer dan 3500 uitbreidingen op Joomla!, en Virtuemart werkt er bijna altijd perfect mee. Het grote voordeel hiervan is dat u met gemak uw website tot een community om kunt bouwen, compleet met forum, blog, gastenboek, fotoalbum en ga zo maar door. Hierdoor rankt uw webwinkel beter in Google en houdt u bovendien meer klanten vast.

virtuemart20_ideal_nl

Een groot nadeel van Virtuemart is wel de erg langzame ontwikkeling en daarbij ook het gebrek aan (standaard) geavanceerde functionaliteiten. Gelukkig zijn er vaak wel (commerciele) aanbieders die deze functionliteiten ontwikkeld hebben en als betaalde uitbreiding aanbieden. Maar het liefste ziet u natuurlijk dat deze uitbreidingen standaard in Virtuemart zitten, zoals zij in sommige gevallen ook standaard in Magento zitten.

Virtuemart of Magento?


Toegegeven, Virtuemart blijft bruikbaar, maar Magento is ook zeer zeker niet verkeerd. Magento wordt razendsnel ontwikkeld door professionele en doelgerichte ontwikkelaars. Er is een uitgebreide Magento community, de backend ziet er prachtig overzichtelijk uit en het pakket biedt –vooralsnog- veel meer aan functionaliteiten dan Virtuemart. Echter, als u Magento professioneel wilt uitbreiden met bijvoorbeeld multi-shops of koppelingen met logistieke systemen, zult u flink in uw buidel moeten tasten.

Virtuemart wordt op het moment nog langzaam ontwikkeld, maar heeft daarentegen weer zeer veel uitbreidingen en lift mee op het succes van Joomla!. Er zijn een aantal mooie templates en extensies die Virtuemart toch die professionele functinaliteiten geven die het standaard pakket mist. Als u een kleine webwinkel op wilt zetten bent u met Virtuemart waarschijnlijk sneller klaar, en goedkoper.

*Beide pakketten zijn open source en gratis, maar ik hou er in het artikel rekening mee dat u waarschijnlijk wel wat zult uitgeven aan een template of een andere uitbreiding.

Deze website is een initiatief van
Chill Creations Joomla! Extensies

Webwinkel bouwen met Joomla! maar geen idee hoe je moet beginnen?

 

Al een extensie op het oog en je wilt direct beginnen?