joomla adviesIn "Joomla! advies" plaatst ik adviezen aan klanten die Joomla! willen inzetten met een iDEAL betaling. Deze keer: een uitgebreide reactie op vragen van een beginnende webwinkel eigenaar. Er is behoefte aan een webwinkel in twee talen die geschikt is voor verkoop aan Frankrijk, Nederland en Belgie. 

Webwinkel starten, waar moet ik beginnen? 

Je kan met verschillende zaken beginnen, maar de kern is meestal: product. Dus uitzoeken wat je wil verkopen, waar je het wilt inkopen en zo verder. Enkele vragen die je jezelf daarbij kunt stellen:
  • Zijn er speciale regels voor dat product (tabak bijvoorbeeld)?
  • Wie zijn je leveranciers, hoe leveren ze?
  • Kan de inkoop dat ergens anders tegen betere voorwaarden?
  • Leveren ze eigenlijk wel aan webwinkels?
  • Welke prijzen moet je minimaal vragen om winst te maken?
  • Welke prijs wil je graag vragen?
  • Maar ook marktonderzoek: wie koopt het, hoeveel mensen zijn er die het willen kopen (desnoods schatten), willen ze het online kopen?
  • Hoe bereik je die mensen (reclame)?
Al ben je geen fan van het schrijven van een ondernemingplan, het kan echt geen kwaad een concept te downloaden en door te lezen, dan krijg je een beetje een idee waar je aan kan denken. Er zijn ook Nederlandse boekjes (en in het Engels veel meer) over "hoe start ik een webwinkel". Dat zijn aanraders omdat je voor een paar euro meteen een heleboel basis kennis krijgt. 

Moet ik eigen geld inleggen voor mijn webwinkel? 

Je zult op korte termijn (als de naam van de webwinkel bekend is) minimaal een honderd tot twee honderd euro moeten inleggen voor je domeinnaam en hosting. Daarna lopen de kosten op als je het ontwerp en/of de bouw van de webwinkel uitbesteed. Dat is dan nog los van je voorraad. Starterskapitaal voor je voorraad is sterk afhankelijk van het product dat je wilt gaan verkopen en kan tussen de honderden en vele duizenden uitkomen. 

Voorraad webwinkel eerst inkopen en dan verkopen? Of omgekeerd? 

Wat er mogelijk is is afhankelijk van je product en leveranciers. Komt het uit China en verwachten mensen het binnen een paar dagen thuis, dan moet je dus eerst inkopen. Koop je het product bij een groothandel om de hoek in Parijs of Amsterdam, dan kan je weg komen met eerst verkopen, dan inkopen. Het hangt er dus vanaf wat er mogelijk is. Eerst verkopen dan inkopen is natuurlijk fijn, maar kan niet altijd. 

Welke webwinkel software kan ik gebruiken?  

Je hebt software nodig waarmee je de daadwerkelijke shop bouwt. Dat kan software op je computer zijn, die pakketten liggen vaak bij de MediaMarkt, maar die kan ik om verschillende redenen afraden. Er is ook software die je download en op je domeinnaam/webhosting installeert (Joomla! met een webwinkel uitbreiding) of software die je huurt (bekend als Cloud of SAAS). Ik gebruik altijd Joomla! met een webwinkel uitbreiding, zoals Virtuemart of HikaShopLet bij de keuze voor een pakket vooral goed op dat het pakket de functies heeft die je belangrijk vindt (meertaligheid)! Als je een keuze gemaakt hebt kun je het pakket installeren met het Joomla! webwinkel stappenplan

De webshop talen zijn Frans en Nederlands. Verkopen in Nederland, Frankrijk en BelgiĆ«.  

Je hebt het dus over meertaligheid en verkoop aan meerdere landen, dat zijn twee verschillende dingen. Meerdere landen is niet heel veel moeilijker, je moet vooral weten wat in ieder land de meest populaire betaal en verzend methoden zijn, wat die kosten etc. Daar kom je snel genoeg achter door te Googlen en te informeren. In Nederland is een iDEAL plugin voor Virtuemart of HikaShop belangrijk. Als je toch aan Frankrijk en Nederland verkoopt, kun je met weinig moeite Belgie er ook bij doen. 
 
Meertaligheid is niet veel lastiger maar kost veel meer tijd. Allereerst moet je software het ondersteunen. Joomla! met Virtuemart of HikaShop kan dat! Maar, het betekent dat je dus wel voor ieder product toevoegen meer tijd nodig hebt, want je voegt het in twee talen toe. Afhankelijk van je product en idee (en hoe groot je assortiment is) zou je er voor kunnen kiezen eerst voor een taal te gaan, en later uit te breiden. 
 

Heeft u ook een Joomla! vraagstuk waarbij u iDEAL wilt combineren met een geschikte extensie? Leg uw vraagstuk aan ons voor via e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze website is een initiatief van
Chill Creations Joomla! Extensies

Webwinkel bouwen met Joomla! maar geen idee hoe je moet beginnen?

 

Al een extensie op het oog en je wilt direct beginnen?