joomla virtuemart Er zijn nog steeds webwinkels die gebruik maken van Joomla! 1.5 en Virtuemart 1.1.9. Die webwinkels hebben de migratie erg lang voor zich uitgeschoven. Men werkt dus met verouderde en potentieel onveilige software.  Waarom zijn deze Virtuemart webwinkels nog niet gemigreerd? En als men nu wel wil migreren, wat zijn de mogelijkheden?

Update: Virtuemart 3 is eind 2014 uitgekomen, dus ik heb dit artikel voor zover mogelijk geupdate. Hiermee hoop ik dat het relevant is voor iedereen die een Virtuemart webwinkel wil updaten of migreren naar Joomla! 3.x met Virtuemart 3 of een andere webwinkel zoals HikaShop. Ik heb meer geschreven over Virtuemart 3 en Joomla! 3 en de nieuwe ontwikkel strategie

Allereerst, installeer de security patch voor Joomla! 1.5

Zit je nog op Joomla! 1.5? Dan moet je weten dat Joomla! 1.5 sinds September 2012 niet meer ondersteund wordt door het Joomla! project. En Virtuemart 1.1.9 sinds 2013 niet meer door het Virtuemart project.  Er is een onofficiële Joomla! 1.5 security patch ontwikkeld, installeer deze als je dat nog niet gedaan hebt! 

Waarom zijn Virtuemart webwinkels niet gemigreerd?

Er zijn verschillende redenen, onder andere:

  1. Een migratie kost (uitzoek)werk. Je moet het voorbereiden.
  2. Er kunnen kinderziektes zitten in nieuwe software (ja toch, Apple?!), ook in Virtuemart 3, dus mensen wachten vaak af. 
  3. Benodigde software van derden is soms nog niet beschikbaar. Onze iDEAL extensie voor Virtuemart was wel heel snel klaar voor Virtuemart 3, maar webwinkels met complexe back office koppelingen konden niet migreren tot die koppelingen ook geüpdatet waren. Dat moet je ook van tevoren uitzoeken. 

Een migratie van Virtuemart 1.1 naar Virtuemart 3 blijft "werk".  Het is niet onmogelijk, je moet er vooral gewoon tijd voor vrijmaken. Gelukkig is ondertussen het migratie script verbeterd, zijn ontbrekende functies toegevoegd en zijn er in Virtuemart 3 geen echte grote kinderziektes bekend (op moment van schrijven). Ik merk dat meer webwinkels nu wel over de migratie willen nadenken. 

Joomla! webwinkel Virtuemart

De bekende "gedragingen" van VM zijn wel onveranderd, met andere woorden, je moet altijd voorzichtig updaten (met backups) omdat de Virtuemart ontwikkelaars wel eens (grote) aanpassingen doen in een "kleine" update. Maar dat ben je van de 1.1 reeks waarschijnlijk al gewend. 

Migreren naar HikaShop in plaats van Virtuemart

Een groeiend aantal webwinkels overweegt te migreren naar andere webwinkel extensies dan Virtuemart 3. Overstappen naar bijvoorbeeld HikaShop zou ik zeker overwegen. Probeer het eens uit, HikaShop heeft een gratis instap versie.

Webwinkel migreren naar Virtuemart 2.0 of HikaShop

HikaShop heeft een aantal voordelen ten opzichte van Virtuemart: betaalde pro versies (meervoud!) met meer functies, professionele directe ondersteuning vanuit HikaShop zelf, stabiele ontwikkeling en er gaat minder vaak iets mis bij updates. Daarnaast zijn er een iDEAL extensie voor HikaShop en Rabo OmniKassa plugin voor HikaShop. Verder hebben ze ook een migratie script van Virtuemart naar HikaShop die je gewoon op een test locatie zou kunnen uit proberen. 

Voor de migratie van Joomla! zelf adviseer ik SP Upgrade. Deze extensie is veel stabieler en gebruiksvriendelijker dan alternatieven.

Deze website is een initiatief van
Chill Creations Joomla! Extensies

Webwinkel bouwen met Joomla! maar geen idee hoe je moet beginnen?

 

Al een extensie op het oog en je wilt direct beginnen?