Virtuemart

Bob Bloom heeft op zijn site (southlasalle.com) een aantal interessante artikelen geschreven over de toekomst van Virtuemart. In die artikelen verwoord hij wat Virtuemart 2.0 zou moeten worden, namelijk een e-commerce platform voor Joomla! dat door derden volledig gecustomized en uitgebreid kan worden, zonder core hacks.

Update 2012: Natuurlijk is er het een en ander verandert nu dat Virtuermart 2.0 eindelijk vrijgegeven is! Bekijk een review en screenshots, een Virtuermart 2.0 handleiding, en vindt iDEAL voor Virtuemart 2.0

Het einde der tijden voor Virtuemart 1.0.x

Virtuemart 1.0.x is volgens Bob aan het einde van zijn latijn- de code en het data model kunnen simpelweg niet verder uitgebreid worden. De browse en fly pages van Virtuemart zijn erg gebrekkig in vergelijking met wat het Joomla! framework / template systeem kan bieden. Bob adviseert in zijn artikelen dan ook Joomla! en het framework dat Joomla! biedt voor de voorkant van je webwinkel te gebruiken, en Virtuemart voor de achterkant van je site. De mogelijkheden voor de webwinkel zijn praktisch oneindig met Joomla!. Niet alleen stelen de producten meer de show in de webwinkel; er kan een volledige community omheen gebouwd worden met blogs, fotoalbums, RSS, YouTube video’s, en gastenboek die de webwinkel net die commerciële edge geven die het nodig heeft in de Web 2.0 wereld.

virtuemart20_ideal_nl

“JoomlaMart”?

Soren en zijn team moeten dus als het ware een ‘JoomlaMart’ ontwikkelen. Niet een e-commerce applicatie, maar een e-commerce platform / framework dat door derden en gebruikers volledig uitgebreid en gecustomized kan worden, zonder daarvoor core php te moeten aanpassen. Zo moet er bijvoorbeeld de mogelijkheid komen het betalingsproces per product of per categorie in te delen. Ook moet er de mogelijkheid komen diverse verzendopties en verschillende betalingsmogelijkheden voor diverse types producten te hebben. Gebruikers moeten eigen producten kunnen aanmaken in hun webwinkel, niet alleen maar onderscheid kunnen maken tussen downloadbare producten en fysieke producten. Virtuemart in de vorm van een e-commerce platform gecombineerd met Joomla! is een ontzettend krachtige combinatie die de gebruikers en ontwikkelaars praktisch oneindige mogelijkheden biedt.

Haal het beste uit Joomla!

Vooralsnog zullen we ‘het moeten doen’ met Virtuemart as is. Maar het is zeker niet helemaal funest tot aan de release date van “JoomlaMart”. Je kunt namelijk het beste uit je webwinkel halen door het beste uit Joomla! te halen. Gebruik het Joomla! framework voor de voorkant van je webwinkel met blog, forum, gastenboek enzovoorts, en Virtuemart voor de achterkant van je webwinkel. Zo kun je je producten het beste showcasen en op je gemak wachten tot Soren en zijn team de volgende stap zetten op weg naar de ware webwinkel 2.0.

Note: er zijn ontwikkelingen! Soren, de (voormalig) hoofd ontwikkelaar neemt een stapje terug en geeft ruimte aan een nieuw team! Het nieuwe team werkt al een paar maanden aan Virtuemart 1.5, die geen grote nieuwe veranderingen zal kennen behalve dan dat de core volledig herschreven wordt naar het programmeer vriendelijke MVC formaat. De tijd zal ons leren wat dit allemaal voor voordelen brengt. In de tussentijd moeten we namelijk de eerste versie van Virtuemart 1.5 nog zien... Meer info op virtuemart.net.

Deze website is een initiatief van
Chill Creations Joomla! Extensies

Webwinkel bouwen met Joomla! maar geen idee hoe je moet beginnen?

 

Al een extensie op het oog en je wilt direct beginnen?