Virtuemart 2.0 stabiel, iDEAL ook beschikbaar

Virtuemart 2.0 is stabiel en klaar om gebruikt te worden op productie websites. Een plezierig detail is dat iDEAL in Virtuemart 2.0 al mogelijk is met onze iDEAL extensie cciDEAL Platform. Nu is de tijd om een test installatie van Virtuemart 2.0 op te zetten en de nieuwe versie te leren kennen.

In dit artikel schrijf ik meer over Virtuemart 2.0 en hoe je daar iDEAL aan toevoegt. Ik leg uit waar je op moet letten als je besluit of Virtuemart 2.0 gebruikt gaat worden in je volgende Joomla! webwinkel project.

Virtuemart 2.0 is helemaal nieuw

De nieuwe Virtuemart versie was op 19 december 2011 al vrijgegeven na een zeer lange periode van ontwikkeling. Het resultaat van deze lange ontwikkelperiode is een compleet nieuwe versie die grote verschillen kent ten opzichte van Virtuemart 1.1. Niet alleen de (menu) structuur en gebruikersinterface is verandert, maar de gehele code is op de schop genomen en vanaf de grond opnieuw geprogrammeerd. Het is echt een compleet nieuwe versie van Virtuemart. 

iDEAL voor Virtuemart 2.0

We hebben op 3 januari 2012 al een update voor cciDEAL Platform vrijgegeven die iDEAL implementeert in Virtuemart 2.0. Onder andere omdat Virtuemart 2.0 helemaal vanaf de grond opnieuw geprogrammeerd is, was het niet mogelijk met een eenvoudige aanpassing cciDEAL Virtuemart werkend te krijgen in Virtuemart 2.0. Het was noodzakelijk om iDEAL ondersteuning in Virtuemart 2.0 te implementeren middels cciDEAL Platform. 
 

Virtuemart 2.0 iDEAL

Joomla! 1.7 en 2.5 ondersteuning

Voor mij is de meest belangrijke "nieuwe functie", de ondersteuning van Virtuemart 2.0 voor Joomla! 1.7 (en later Joomla! 2.5). Dit betekent dat iedere Joomla! 1.5 en Virtuemart 1.1 shop kan migreren naar Virtuemart 2.0, Joomla! 1.7 en/of Joomla! 2.5. Oudere webwinkels met Virtuemart 1.1 blijven dus niet achter en kunnen mee naar de nieuwe Joomla! versies. 

Het is echter niet zo dat Virtuemart 2.0 nu al in de Joomla! 2.5 beta te installeren is, maar ik gok dat het kort nadat Joomla! 2.5 eind januari stabiel wordt verklaard, wel zo is. 

Neem de tijd om het te testen

Zoals ik eerder al schreef, is Virtuemart 2.0 vanaf de grond opnieuw gebouwd. Dat betekent dat templates, modules en extensies voor Virtuemart 1.1 niet in Vituemart 2.0 zullen werken. Je kunt ook niet gemakkelijk "updaten" naar Virtuemart 2.0, maar moet echt migreren. De migratie functie vind je onder "Tools" in Virtuemart 2.0 zelf.

Iets anders wat je in gedachte moet houden, is dat functies in Virtuemart 2.0 anders kunnen werken, of simpelweg niet beschikbaar zijn, vergeleken met Virtuemart 1.1. Het is daarom belangrijk dat je Virtuemart 2.0 eerst installeert op een test locatie en daar een kleine shop bouwt. Zo krijg je een goed beeld van de verschillen met Virtuemart 1.1 en wat dat voor jou shop(s) en situatie betekent. 

Als je na een test erachter komt dat Virtuemart 2.0 toch niet aan je wensen voldoet, dan kun je ook een van de andere webwinkel oplossing voor Joomla! (of daarbuiten) overwegen. Zie voor meer achtergrond informatie mijn andere artikelen. 

Mijn ervaring

Afgelopen week heb ik met Virtuemart 2.0 gewerkt om onze iDEAL implementatie te testen, en daarop gebaseerd kan ik concluderen: Virtuemart 2.0 is de moeite waard! Zelfs als je al eerder had besloten nooit meer naar Virtuemart te kijken omdat je niet tevreden was over Virtuemart 1.1, installeer en speel met deze nieuwe versie. Je zult waarschijnlijk positief verrast zijn!

Deze website is een initiatief van
Chill Creations Joomla! Extensies

Webwinkel bouwen met Joomla! maar geen idee hoe je moet beginnen?

 

Al een extensie op het oog en je wilt direct beginnen?