Zoekmachine Optimalisatie voor Joomla! Virtuemart iDEAL Webshops Nienke Leeuwma schrijft op KarelGeenen.nl dat de meeste CMS'en geen zoekmachine vriendelijke url's aanmaken. Feitelijk klopt dat, maar is dit tegenwoordig nog een probleem? En hoe gaat een Joomla! Virtuemart webshop met de zogenaamde Search Engine Friendly URL's (SEF URL's) om?

Vaak is het zo dat als je een CMS (content management system) gebruikt dat hij html uitspuugt die totaal niet geschikt is voor de zoekmachine. Taferelen zoals www.website.nl/pagina?id=50 komen vaak voor.

Waarom SEF URL's belangrijk zijn

Als u goed wilt scoren met een website of webshop, al dan niet op basis van Joomla!, dan zijn SEF URL's een absolute must. Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan SEF URL's omdat deze normaal leesbare woorden bevatten en dus door mensen leesbaar zijn. En dat vindt Google belangrijk.

Daarnaast staan in de SEF URL vaak ook de titel van de pagina, of in ieder geval belangrijke trefwoorden. Deze trefwoorden vertellen Google iets over de pagina. Daarnaast redeneert Google dat als u de moeite neemt die trefwoorden in uw URL te zetten, ze vast veel vertellen over hoe belangrijk de trefwoorden zijn voor uw website.

Joomla! en Virtuemart: vriendelijke URL's?

Nienke redeneert dat CMS'en zoals Joomla! vaak geen SEF URL's ondersteunen. Daar ben ik het niet met haar eens. Twee moderne Open Source CMS'sen (Joomla! en Drupal) ondersteunen beide SEF URL's, en meer controle over deze SEF URL's is te verkrijgen met extra uitbreidingen op dat CMS.

In Joomla! 1.5 zijn standaard de zoekmachine vriendelijke URL's uitgeschakeld, maar zijn redelijk eenvoudig in te schakelen. Daarnaast kan men een component zoals sh404SEF installeren om meer controle te krijgen op de SEF URL's. sh404SEF ondersteunt ook Virtuemart, dus uw Joomla! Virtuemart iDEAL webshop kan volledig gebruik maken van SEF URL's!

Deze website is een initiatief van
Chill Creations Joomla! Extensies

Webwinkel bouwen met Joomla! maar geen idee hoe je moet beginnen?

 

Al een extensie op het oog en je wilt direct beginnen?